dimecres, 23 de gener del 2019

Festa de s'Ametlla de Corona - 2a Fira de l'Ametlla de Corona

Aquest dijous i divendres 24 i 25 de gener, el Departament d'Agricultura del Consell Insular d'Eivissa organitza unes jornades tècniques d'empelt i esporga d'ametller jove com a continuació de les actuacions a les noves plantacions d'ametller de Corona, que inclourà una classe teòrica i una sessió pràctica en la qual es visitarà una nova plantació d'ametller al Pla de Corona. Aquesta iniciativa forma part de l'ambiciós projecte que s'impulsa el Consell d'Eivissa, conjuntament amb pagesos propietaris i l'Associació de Vesins del Pla de Corona, per obtenir informació empírica de cara a orientar en un futur noves plantacions d'ametller i redinamitzar aquest conreu, que actualment es troba en un estat de greu retrocés.

El taller serà impartit per Bernat Cañellas, tècnic de l'IRFAP (Govern Balear). Després d'una curta sessió introductòria teòrica s'efectuarà la part pràctica a les noves plantacions d'ametller que s'han efectuat al Pla de Corona.

L'empelt d'ametller és per ara l'única forma de conservar les varietats tradicionals d'ametlla d'Eivissa, com la Pau o l'Espineta, aquesta exclusiva del pla de Corona, de les quals no hi ha plançons comercials i la reproducció s'ha de realitzar de la forma tradicional per empelts, coneixement que les noves generacions ja han perdut.

DIJOUS 24 DE GENER: EMPELT
de 10.30 a 13.00 h
Empelt d'hivern d'ametller amb varietats tradicionals.
LLOC : Centre social de Santa Agnès de Corona. Vora l'església.

DIVENDRES 25 DE GENER: ESPORGA d'ARBRE JOVE

9:30-13:00. Esporga de formació en arbre jove d'ametller.
LLOC de trobada: Centre social de Santa Agnès de Corona. Vora l'Església.

Impartit per Bernat Cañellas, tècnic de l'IRFAP (Govern Balear).

Actuacions promocionals i el projecte pilot: Festa de l'ametlla

Des del departament d'Agricultura es considera que la dinamització del conreu de l'ametller, especialment en un lloc emblemàtic com el Pla de Corona, necessita la implicació de les associacions i propietaris del territori. Per aquest motiu, dins de les actuacions de difusió del coneixement del conreu de l'ametller, i aprofitant les festes de Corona, el Consell Insular d'Eivissa ha organitzat diverses actuacions en col·laboració amb l'Associació de Vesins de Corona, dels quals una d'elles és el taller d'aquest cap de setmana.

A més, el proper dia 27 de gener es celebrarà la 2a Fira de l'Ametlla de Corona a l'envelat del poble, que acollirà a expositors vinculats a l'ametlla i la seua gastronomia. Aquest mateix dia es realitzarà una 'caminada respectuosa per Corona' dirigida pel periodista Pere Prieto -col·laborador del llibre ' Corona, vida, gent, records'- que difondrà el coneixement del Pla i la forma de viure anys endarrere, així com la necessitat de respectar l'entorn.

Durant aquesta caminada del dia 27 de febrer es realitzarà una visita a les noves plantacions que s'han realitzat al Pla de Corona. Recordem que, amb la col·laboració de Toni Boned Boned i Miquel Costa Bonet, propietaris de dues parcel·les al Pla de Corona, i el finançament de l'Ibiza Preservation Fund, s'està impulsant la plantació de 286 ametllers de varietats tradicionals eivissenques Pau i Espineta i a més d'un conjunt de varietats de nova selecció de floració tardana i que no necessiten pol·linització creuada per avaluar la seua adaptació a Eivissa. També s'han avaluat nous porta empelts per substituir al tradicional, molt resistent a la sequera però molt sensible als fongs de terra. La plantació s'efectua de manera que permeti la collita mitjançant el vibrador de tronc que va adquirir la Cooperativa de Sant Antoni.

Recordem que l'ametller és un dels conreus tradicionals d'Eivissa però que l'estat actual es correspon a arbres envellits al límit de la seua vida biològica, de molt poca producció i afectades per malalties fúngiques que aprofiten la feblesa de l'arbre. L'objectiu d'aquest projecte pilot és avaluar les pràctiques modernes de fructicultura i millorar la viabilitat comercial del conreu de l'ametller. En cas d'èxit, l'objectiu final és promoure la conservació i sostenibilitat de paisatges rurals vius a través de l'activitat rural viable amb l'obtenció de productes tradicionals apreciats per la població i de gran valor afegit, tot donant prioritat a pràctiques agroecològiques.

I per a la Fira de l'Ametlla es donaran com a record bossetes d'ametlles d'Eivissa perquè la gent no s'emporti les flors dels camps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada