dijous, 8 de juny del 2017

Sa Nostra Sala acull l'exposició 'Petites Grans Històries' amb més de 300 fotografies familiars i pel·lícules d'època



L'exposició 'Petites Grans Històries' es podrà visitar a l'espai cultural Sa Nostra Sala entre els dies 8 de juny i 7 de juliol. Aquesta exposició, organitzada per l'Arxiu d'Imatge i So del Consell d'Eivissa, mostra un recull de quasi 300 fotografies familiars que es converteixen en un calidoscopi que mostra l'evolució de la societat eivissenca, el canvi de vida econòmic i social, i com les petites històries personals i familiars s'incardinen en la història local.

Aquesta exposició es va començar a gestar a finals de l'any 2015, quan des de l'Arxiu es va posar en marxa una campanya de recollida d'imatges antigues que es demanava que fessin referència a les festes populars d'Eivissa, festes patronals, celebracions públiques i familiars i tot tipus d'esdeveniments que poguessin ajudar a reconstruir la història recent de la nostra illa, especialment les corresponents al final del segle XIX i a la primera meitat del XX.

Posteriorment, la campanya es va completar amb una col·laboració amb la Universitat Oberta de Majors de la Universitat de les Illes Balears, l'alumnat del qual es va implicar de manera entusiasta amb el projecte: "Allí trobàrem un col·lectiu àvid de participar-hi, i no només aportant imatges, sinó explicant històries, que en tractar-se de petites històries locals, personals i familiars, en definitiva, de microhistòries, corrien el perill de perdre's. Aquestes petites històries s'han recollit, s'han enregistrat i s'han documentat, queden en el catàleg de l'Arxiu d'Imatge i So", ha explicat Lina Sansano.

Entre els temes que trobem a les fotografies exposades, destaquen els retrats familiars, les imatges d'antics comerços de la Marina, fotografies dels primers anys de l'arribada del turisme, així com festes, celebracions populars i manifestacions de religiositat. Les fotografies es contextualitzen i s'acompanyen d'una bibliografia històrica i específica, especialment l'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera, consultada per a l'elaboració de textos i panells. També s'ha recorregut a l'Hemeroteca del Diario de Ibiza i, especialment, de l'Anuario publicat el 2001 i preparat pels periodistes Joan Lluís Ferrer i Antonio Pedro Marí.

Paral·lelament a l'exposició que serà del 8 de juny al 7 de juliol, es portaran a terme diverses activitats:

Dijous 15 de juny a les 20 h: projecció del documental d'entrevistes a alumnes de la UOM.

Dijous 22 de juny a les 20 h, projecció dels documentals sobre Eivissa del NODO de la Filmoteca Espanyola:

· Ibiza. Costumbres religiosas y populares. 1943. 2 minuts.

· La blanca Ibiza. 1947. 10 minuts.

· Caracola de mar: La isla olvidada. 1948. 10 minuts.

· Intento de travesía del canal de Ibiza por el nadador Eduardo Villanueva. 1949. 2 minuts.

· Encuentro en las Islas del Mediterráneo. 1972. 13 minuts.

Dijous 29 de juny a les 20 h:

· Presentació del film rodat i realitzat a Eivissa l'any 1960 Antonito, anomenat també The day, de Peter Finch, i protagonitzada per l'al·lot eivissenc Antoni Costa. Propietat del National Film & Sound Archive de Canberra (Austràlia). 27 minuts.

· 20.30 h: Entrega de premis als i a les participants en la campanya de recollida d'imatges, a la millor foto, a la millor història i a la millor col·lecció.


Horari de l'exposició: de dilluns a divendres d'11 a 14 h i de 17 a 20.30 h

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada