dimarts, 31 d’octubre del 2017
Inauguració de l'exposició sobre la història i restauració del retaule de Jesús, avui a Sa Nostra Sala
Des del 31 d'octubre i fins el 7 de desembre de 2017, Sa Nostra Sala acull l'exposició 'El retaule de Jesús: història i restauració', centrada en aquesta peça que és una de les joies del patrimoni cultural eivissenc. Aquesta mostra vol donar a conèixer la seua història i la restauració amb els darrers estudis tècnics, els quals ens han permès conèixer-lo millor. A la roda de premsa de presentació de l''exposició, el conseller insular d'Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut, David Ribas, ha definit aquesta mostra com "l'exposició de caràcter patrimonial més important que s'ha fet a Eivissa en molts anys". En aquesta roda de premsa també ha assistit el delegat diocesà de patrimoni, Francesc Xavier Torres Peters, i la restauradora Neus Peinado.
El retaule gòtic de l'església de Jesús és la peça d'art religiós més valuosa que es conserva a Eivissa, i un bellíssim exemple d'aquest tipus d'art medieval. La peça té una alçada de 7,5 metres d'alt i 5,10 metres d'ample, i inclou un total de 25 taules. Va ser pintat per mestres del taller Osona de València i es considera que va arribar a l'església de Jesús l'any 1504.
L'exposició, mitjançant fotografies i gràfics, explica els motius del valor artístic del retaule, el procés de la seua elaboració, el context històric i artístic, la seua iconografia i estil, així com les particularitats de la seua conservació. Tot això s'acompanya d'imatges de l'anàlisi radiogràfic i reflectogràfic, explicacions de les feines de restauració i de les característiques artístiques de l'església de Jesús. Els elements més rellevants, amb tot, són les fotografies de format real i de gran qualitat de la taula central de la Mare de Déu i de les taules de Sant Joan Evangelista i de Sant Antoni Abad.
"És una ocasió única per donar a conèixer tot aquest llegat de manera molt didàctica", ha explicat el conseller Ribas, que ha avançat que aquesta exposició tindrà una segona part a l'església de Jesús on s'instal·laran uns tòtems informatius que "ens permetran aproximar-nos amb molta més informació a tot el que ha suposat la restauració i l'elaboració d'aquest conjunt pictòric".
Al voltant de l'exposició s'han organitzat les següents conferències:
9 de novembre a les 20.30 h: conferència: "Los Ozona desde una nueva perspectiva", a càrrec de María José López Azorín, historiadora i documentalista, i Vicente Samper Embiz, doctor en història de l'art.
15 de novembre a les 20.30 h: conferència "La restauració del retaule: un clar exemple de l'evolució de la neteja de la policromia", a càrrec de Margalida Massanet Vives i Neus Peinado Sala, restauradores.
23 de novembre a les 20.30 h: conferència "Documentació sobre l'església de Jesús a l'Arxiu Històric de la Pabordia d'Eivissa", a càrrec de Francesc Xavier Torres Peters, canonge arxiver i delegat diocesà de Patrimoni.
30 de novembre a les 20.30 h: conferència "La conservación del Retablo de Jesús", a càrrec de Marta Iriondo Silván, Cristina Salas Almela i Juan Antonio Herráez Ferreriro, tècnics de l'IPCE (Instituto del Patrimonio Cultural de España) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.
Totes les conferències tendran lloc a l'església de la Mare Déu de Jesús a les 20.30 h
L'exposició tindrà lloc a Sa Nostra Sala (c. d'Aragó, 17, Eivissa) i en horari de dilluns a divendres d'11 a 14 hores i de 17 a 20.30 hores. La inauguració serà aquest dimarts 31 a les 20 hores".
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada