dilluns, 30 de novembre del 2015

Jornades de Memòria Històrica a l'auditori del Centre Cultural Cervantes


L'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany organitza unes Jornades de Memòria Històrica, a les quals participaran diferents historiadors, arqueòlegs i periodistes de les Pitiüses que han estudiat les etapes de la Guerra Civil i la postguerra, així com les seues conseqüències a les illes.

L'auditori del Centre Cultural Cervantes serà l'escenari els dies 2 i 3 de desembre d'aquestes jornades, a les quals col·labora el Club Diario de Ibiza.

Dimecres, a les 18, hores, el periodista i investigador José Miguel López Romero oferirà la conferència 'Éxodo judío con parada en Ibiza. 1933-1936', on abordarà la història de dues famílies jueves germanes refugiades a Eivissa, d'on van haver de fugir amb l'esclat de la guerra civil espanyola. Entre els documents que es faran servir per aquesta xerrada hi ha dues fotografies inèdites de Sant Antoni.

A les 19 hores es projectarà 'La memòria esvaïda', del desaparegut periodista eivissenc Xicu Lluy. Aquest documental narra la història de Bartomeu Marí Escandell i Joan Torres Ribas, eivissencs supervivents del camp de concentració de Mauthausen. La periodista Elena González, vídua de Xicu Lluy, presentarà aquesta projecció i respondrà les preguntes del públic al col·loqui posterior, moderat pel regidor de Participació Ciutadana de Sant Antoni, Raúl Díaz.

Dijous, la jornada estarà dedicada a 'Els oblidats'. En primer lloc, a les 19 hores, es projectarà 'Ombres a l'illa de la llum (II)', un dels capítols dedicats a Eivissa a la sèrie de RTV de Mallorca 'Memòria i oblit d'una guerra'. A partir de les 19,30 hores l'auditori acollirà les xerrades de Luís Ruiz (historiador i president del Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera) i Sergio Moreno, arqueòleg que ha col·laborat en la documentació de foses comunes a les Pitiüses.

Igualment, els assistents a aquesta jornada podran participar a un col·loqui final amb els ponents.Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament de Sant Antoni pretén donar l'oportunitat als vesins del municipi d'apropar-se a aquesta etapa històrica i, a la vegada, fer visible la feina que desenvolupen a les illes els diferents investigadors locals. El Consistori té previst organitzar noves cites amb la història els propers mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada