El cor parroquial de Sant Agustí des Vedrà celebra aquesta setmana el XX aniversari de la seua constitució. Els actes principals d’aquesta efemèride consistiran en una exposició fotogràfica mostrant la història del grup i una missa cantada i posterior concert del cor a l’església de Sant Agustí.
L’exposició (preparada a consciència per les cantants Pepa Torres, Simon, i Paquita Ribas, Toni Tomàs, amb col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia) serà inaugurada dijous, 12 de novembre, a les 19h, a la sala municipal d’exposicions de can Curt, a Sant Agustí. Es podrà visitar cada dia fins a diumenge dia 15, de 17:00 a 22h. Les diverses fotografies i material audiovisual exposats donaran fe dels 20 anys d’història del cor.
El concert commemoratiu serà dissabte, 14 de novembre, a les 19:30h, a l’església parroquial, amb participació dels i de les cantaires que integren actualment el cor i de la majoria dels que hi han participat en el passat i ja no. El programa oferirà un viatge resumit a través del temps del repertori del cor, mostrant l’evolució i progressos d’aquesta entitat.
El cor parroquial de Sant Agustí des Vedrà va néixer en octubre de 1995, per iniciativa de Miquel Àngel Riera Planells -aleshores rector de la parròquia-, del músic Artur Prat –encara molt enyorat, vuit anys després del seu traspàs- i d’un grup de set persones de Sant Agustí. Començaren amb cançons religioses cantades a una veu. S’hi anaven afegint nous cantaires i aviat ja cantaren a cànon. Quan, ben prompte, descobriren que necessitaven algú que dirigís, tots miraren cap a Charlotte Look, que encara és la directora del grup.
Primer vengueren els concerts anuals de Nadales a l’església de Sant Agustí, amb participació de diversos grups corals de l’illa, que cantaven poques peces cada coral. Encara ara és concert obligat cada any quan arriba el mes de desembre. A part de les cançons de la litúrgia, el cor, paral•lelament, ha treballat un repertori de música clàssica i folklòrica i participa regularment en els concerts "Etno" que organitza l'Associació de Vesins de Sant Agustí.
L’any 2004 el cor parroquial de Sant Agustí des Vedrà oferí el seu primer concert en solitari a l’església del poble. Interpretaren obres de Bach, Franck, Gamisans, Isidor Marí, Artur Prat, Schubert, Schütz, Steuerlein, Tschaikowsky, Vives… Des de llavors el cor parroquial de Sant Agustí des Vedrà ha ofert diversos concerts cada any, a distintes parròquies d’Eivissa i Formentera i a auditoris com el del club Diario de Ibiza, on actuà per primera vegada en 2006.
En 2006 hi ha canvis a la parròquia. En Miquel Àngel deixa Eivissa per anar a estudiar a Roma. Ve en Guillermo, i després n'Álvaro, que també donen suport i estimulen la continuïtat del grup coral. Durant un viatge a Roma el cor canta a una capella de Sant Pere del Vaticà i entra en contacte amb Monsignore Miserachs, que després ve amb el seu cor de Cantori del Pontificio Istituto di Musica Sacra de Roma a Sant Agustí per fer un concert.
L’any 2007 el cor parroquial de Sant Agustí des Vedrà va dedicar un emotiu concert a un dels seus creadors, Artur Prat, ja prou malalt que no hi va poder assistir. Li transmeteren els aplaudiments i els obsequis els seus familiars. Poc després ens deixà orfes, enyorats encara i desorientats un temps. El dia de Sant Agustí de 2009 el cor parroquial estrenà una missa composta per Vicent Ribas, de cas Torrent. Se’n va fer una gravació, cantada pel cor de Sant Agustí, que es va distribuir a totes les parròquies d’Eivissa i Formentera.
El cor parroquial de Sant Agustí des Vedrà ha realitzat diversos intercanvis que l’han portat a cantar a fora de l’illa:
-Roma, amb el cor de Cantori del Pontificio Istituto di Musica Sacra
-Palma i Campanet, Mallorca, amb el cor Ireneu Segarra
-Castellbisbal, Barcelona, amb la coral Ja Ho Tenim
-Kleve-Donsbrüggen, Alemanya, poble d’origen de Charlotte Look, amb la coral parroquial de St. Lambertus-Kirche
-Montornès del Vallès, Barcelona, amb la coral La Lira
Ara, en 2015, ja fa vint anys que els i les cantaires del cor parroquial de Sant Agustí des Vedrà conviuen i canten junts. Un cor no és un organisme estàtic. Un cor té vida, es mou, comparteix emocions, temps d'alegria i temps difícils. Viatges, invitacions d'altres grups, intercanvis a l'illa, cants a bodes i enterraments els han unit com una família en tots els aspectes. Aquesta família té una estructura i una organització: ordenar les partitures, arreglar les carpetes, planxar els mocadors, assistir a assajos, misses i concerts. Tot això ha anat conformant el cor parroquial de Sant Agustí com un cor especial, fidel, despert i molt obert.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada