dimarts, 6 de febrer del 2018

Taula redona "La Transició a debat", dijous a Sa Nostra Sala

Taula redona "La Transició a debat"
Dia: 8 de febrer a les 20.00 h
Lloc: Sa Nostra Sala, c. d'Aragó,17, Eivissa

Modera:
Antonio Viñarás i Domingo, historiador i comissari de l'exposició "La Transició a peu de carrer".

Hi participen:

Josep Maria Costa Serra, advocat i polític. Fou un dels artífexs de la implantació a Eivissa, el 1974, de la Unió de Joventuts Comunistes d’Espanya (Partit Comunista d’Espanya) i, durant els primers anys de la transició, participà en les activitats de la Junta Democràtica d’Eivissa i Formentera, que va esdevenir finalment en l’anomenada Platajunta. El 1984 ingressà en el Partit Socialista Obrer Espanyol i fou diputat autonòmic i portaveu del grup socialista en el Consell Insular d’Eivissa i Formentera de 1989 a 1991 així com del Parlament de les Illes Balears, càrrec que tornà a assolir l'any 2007. Ha estat regidor a l’Ajuntament d’Eivissa (1991-1995) i el 1996 ocupà la vicesecretaria general de la Federació Socialista Pitiüsa (FSP-PSOE). L'any 1999 fou nomenat per Francesc Antich conseller d'Interior del Govern de les Illes Balears.

Neus Escandell Tur, historiadora i docent. Llicenciada amb grau de geografia i història a la Universitat Autònoma de Barcelona amb la tesi “Partits polítics i sindicats durant la Segona República a Eivissa i Formentera”. Ha exercit de professora assistent al Departament de Lingüística de la Universitat de Califòrnia-San Diego (EUA). Ha impartit classes d’història econòmica andina en el Colegio Universitario Andino Centro Bartolomé de Las Casas a Cuzco (Perú), a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de l’Havana. El 1993 obtengué el doctorat en història d’Amèrica Llatina en el Departament d’Història de la mateixa Universitat nord-americana amb la tesi “Producción y comercio de tejidos coloniales: Cuzco 1570-1820”. Entre les seues publicacions cal destacar Història i antropologia a la memòria d’Àngel Palerm, Barcelona 1984; Cambio Institucional e Historia Económica, Barcelona 1996. Ha publicat també diversos articles i participat en seminaris i conferències.


Abel Matutes Juan, empresari i polític. Va ser alcalde d'Eivissa de l'any 1970 al 1971. El 1976 fou elegit membre de l’executiva nacional de Reforma Democràtica, associació política (encara no hi havia veritables partits) liderada per Manuel Fraga Iribarne. El 1976 fundà i presidí el partit Unió Liberal Popular i Democràtica d’Eivissa i Formentera (s’Unió), partit que es va federar en l'àmbit nacional amb el partit Aliança Popular (AP). L'any 1977, a les primeres eleccions democràtiques, fou elegit senador. A les eleccions generals de l'any 1982 fou nomenat portaveu d’Economia i Hisenda del Grup Popular, a l’oposició. El 20 de novembre de 1985 fou nomenat comissari europeu pel Govern, càrrec del qual va prendre possessió l’1 de gener de 1986, quan Espanya entrà a formar part de les comunitats europees. A les eleccions europees de 1994 encapçalà la llista del Partit Popular (PP) al Parlament Europeu. El 1996 fou nomenat ministre d'Afers Exteriors del Govern Espanyol en el govern de José María Aznar, càrrec que ocupà fins al 2000.

Antoni Planells Tur, Malalt
, especialitzat en temes agrícoles i polític. Afiliat al Partit Comunista de les Illes Balears des de 1973, a les primeres eleccions municipals i autonòmiques de 1979 encapçalà la llista al Consell pel Partit Comunista i també la llista de la Candidatura Progressista de Sant Josep de sa Talaia, per la qual va sortir elegit regidor. Candidat en diferents eleccions, tant generals com municipals i autonòmiques, el 1995 fou elegit regidor de l’Ajuntament de Sant Josep per Esquerra Unida. Partidari d’aglutinar totes les forces d’esquerra i progressistes d’Eivissa, col•laborà de manera activa, juntament amb el PSOE i Els Verds a propiciar la creació de la plataforma unitària Pacte Progressista, que aconseguí guanyar les eleccions al Consell Insular i a l’Ajuntament d'Eivissa el 1999.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada