dijous, 29 de setembre del 2016

VIII Escriviure - Viure els clàssics. Conferències literàries a la Biblioteca Municipal de Santa Eulària

L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) organitzen per vuitena vegada el cicle anual de conferències literàries ESCRIVIURE, centrat enguany en el tema VIURE ELS CLÀSSICS. Totes les conferències tindran lloc a la Biblioteca Municipal de Santa Eulària (C/ de Joan Tur Tur, 9) a les 20.30h. Van dirigides a tot el públic en general i l’entrada és gratuïta. Les conferències s’inicien el proper divendres 7 d’octubre i finalitzaran l’11 de novembre. El cicle està coordinat per Nora Albert, poeta i vocal de l’AELC per Eivissa i Formentera.

El cicle consta de 3 conferències d’escriptors i escriptores en llengua catalana, tant d’obres de ficció com d’investigació. Les persones convidades d’aquesta edició són Felip Cirer, autor eivissenc que s’encarregarà de fer una petita panoràmica sobre els autors que poden incloure’s dins la categoria de ‘clàssics’ dins la literatura de les Pitiüses. Així, la seva dissertació inclou des de Ramon Bordas i Estragués fins a Marià Villangòmez, passant per Isidor Macabich o els representants de la Renaixença.

La següent cita, el 28 d’octubre, tindrà com a ponent Laura Borràs, que abordarà la qüestió bàsica ‘Per què llegir els clàssics, avui?’. La resposta d’aquesta pregunta no deixa de ser una qüestió personal però Borràs destaca la generositat que demostren aquests autors i les seves obres, oferint històries, personatges i formes de narrar que sempre tenen la capacitat de seduir i oferir al lector un tresor propi.

La xerrada que tancarà el cicle, l’11 de novembre, anirà a càrrec de l’autora catalana Maria Àngels Cabré, amb la seva ponència ‘Clàssiques i heterodoxes’, en la qual defensa que les escriptores, pel mateix fet de ser-ho, suposen ‘per se’ una desviació d’un món àmpliament dominat pels homes. Aquesta originalitat i rebel•lia estarà encarnada per tres autores que, afirma, són “tres heterodoxes que ja formen part del cànon i que han aconseguit convertir-se en clàssiques modernes” amb altres “tres dissidents que encara habiten als marges”. Les tres primeres són Virginia Wolf, Marguerite Duras i Clarice Lispector; mentre que les tres segones són Djuna Barnes, Violette Leduc i Annemarie Schwarzenbach.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada