dimarts, 27 de gener del 2015

El Consell d'Eivissa museïtzarà sa Caleta

Aquest dimarts, la consellera d’Educació, Cultura i Patrimoni, Pepita Costa, ha presentat l’avantprojecte de museïtzació del jaciment arqueològic sa Caleta, inclòs dins el conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Ho ha fet acompanyada director de l’avantprojecte i professor de didàctica de les Ciències Socials Universitat de Barcelona, Joan Santacana, a més de la investigadora de la mateixa universitat Irina Grevtsova i el tècnic de Patrimoni d’aquesta institució Joan Ramon.

En relació a la recuperació, Costa ha destacat la necessitat de fer el projecte “accessible no només físicament sinó també mentalment, de manera que es transmeti la importància d’aquest”. A més, ha recordat que un dels principals objectius d’aquesta legislatura ha estat la posada en valor d’aquest punt històric i, en conseqüència, s’han portat a terme actuacions com l’elaboració de l’avantprojecte, l’ampliació de la zona declarada Bé d’Interès Cultural o el projecte de rehabilitació de la caserna de militars, que acollirà el centre d’interpretació, les obres del qual començaran el proper mes de febrer.

Així, el procés de museïtzació destaparà la totalitat de les restes arqueològiques i es farà un recorregut que permeti interpretar el significat i la importància d’aquesta zona. En referència a l’itinerari, Santacana ha explicat que al llarg d’aquest s’instal·laran miradors i elements explicatius de manera integrada amb el paisatge i la conservació dels jaciments “perquè la millor intervenció és aquella que sembla que no s’ha fet res”.

Es tracta de la segona part de les feines de recuperació del jaciment, ja que les excavacions varen començar en 1985 fins el 1990, any en què es va decidir fer el tancament actual (que en 1993 es va declarar BIC) i cobrir la resta de jaciments.

Tant la consellera com Santacana han posat de manifest que aquesta zona es troba dins el conjunt de Patrimoni de la Humanitat i, per tant, s’ha de fer una intervenció “coherent” amb aquesta circumstància i respectar els valors “materials i immaterials”.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada