dilluns, 15 de desembre de 2014

Presentació de l'almanac EL PITIÚS 2015

Dia: dimecres, 17 de desembre (20:00h)
Lloc: seu de la UIB - edifici de l'Antiga Comandància Militar


"El Pitiús" és un almanac fundat i creat pel folklorista Joan Castelló Guasch. Es va publicar sense interrupció del 1945 fins al 1979. Després, va estar deu anys sense publicar-se (1979-1988). La represa va ser sota la direcció i tutela de l’Institut d’Estudis Eivissencs. En la seva primera etapa (1945-1979) El Pitiús tenia diverses parts: el calendari (acompanyat de dades astronòmiques), pronòstics meteorològics, dates de les festes i les fires...

Creat amb la intenció de difondre entre la població la història i la cultura d’Eivissa i Formentera, hi apareixen descripcions geogràfiques de les Pitiüses, cançons populars (goigs, caramelles, romanços, gloses, etc.), jocs tradicionals, receptes de cuina, les cèlebres rondalles eivissenques de Castelló Guasch (que aprofità per començar a publicar-les), notes agrícoles, apunts històrics, dades estadístiques, mapes, apunts folklòrics i curiositats diverses. Un calaix de sastre que volia comentar tots els aspectes de la vida insular.

El Pitiús és un reflex dels canvis que ha sofert Eivissa, i té un gran un valor etnogràfic, a més d’aportar informació interessant sobre aspectes com publicitat en la seua primera època, grafisme, impressió, etc.