dijous, 1 de desembre del 2016

Música kurda i històries de la guerra a Síria a Sa Nostra Sala de la mà d'Ashti Abdo

El proper divendres 2 de desembre, Sa Nostra Sala -la sala de cultura del Consell Insular d'Eivissa- acull un concert del músic i cantant siri Ashti Abdo, que presentarà el seu projecte 'Beja' sobre la guerra de Síria, a més d'interpretar cançons tradicionals del Kurdistan.

D'origen kurd, Ashti Abdo va néixer a Afrin (1982), una localitat molt propera a Aleppo, la ciutat màrtir de la devastadora guerra civil que està patint Síria. Multiinstrumentista, s'ha donat a conèixer com a solista amb aquest instrument. Emigrat a Itàlia, des de l'any 2015 presenta el seu treball 'Beja: la música, el relat, la guerra', una personal transposició a la música de l'experiència personal de la guerra. 'Beja' en kurd vol dir "contar una història" i el títol de la seua composició és fruit de la inspiració rebuda després de tristes vivències com la guerra, la marginació o el conflicte.

Ell i la seua família, com molts d'altres, es varen veure obligats a abandonar el seu país. Abdo ha tardat cinc anys a escriure aquesta peça, que interpretarà amb el saz, instrument típic del seu país, al mateix temps que es projectaran imatges sobre el conflicte. Ashti Abdo ha explicat que "em fa tanta pena veure gent que mor per res, que lluita per un bocí de pa, mentre altres maten en nom de Déu i de la religió", i ha apuntat que "escriure Beja m'ha portat molt de temps, perquè he volgut contar el que passa a Síria. Encara que sé que mai no arribaré a fer entendre el sentit d'una guerra en pocs minuts, he volgut donar veu al patiment del meu país. I encara que som lluny del perill i del meu poble, he sentit que era el meu deure i ho he fet amb l'ànima".

Ashti Abdo també interpretarà per a les persones assistents cançons tradicionals del Kurdistan, com "Cane Cane", que relaten vivències de poble kurd, llegendes de refugiats i, fins i tot, històries d'amor. "A Eivissa contaré la meva experiència a Síria i al Kurdistan i em farà molt feliç veure un públic atent i interessat en la meua música" ha afirmat.

Aquest concert forma part de les activitats relacionades amb l'exposició fotogràfica 'L'èxode sirià', amb fotografies d'Aleix Oriol. El concert es celebrarà el 2 de desembre a les 20.30 hores a Sa Nostra Sala (carrer d'Aragó, 11, Eivissa). Tant l'exposició com el concert són una iniciativa del Fons Pitiús de Cooperació, amb la col·laboració del Consell d'Eivissa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada